Ne gasesti la: +40-757327410
+40-368409448

str. Dr. Ioan Senchea nr. 134, Zarnesti Vezi hartaPuteti achita cu cardul   

Ce este caria dentara?  

Caria dentara este una dintre cele mai des inalnite afectiuni ale dintilor temporari si permanenti, fiind cauzata de alimentatia necorespunzatoare si de igiena orala precara. Acesti factori permit microorganismelor care populeaza in mod normal cavitatea orala  sa distruga substanta dura dentara. Netratata, caria poate avansa in profunzime ducand la afectarea vitalitatii dentare.

Care sunt simptomele cariei?

  • pete maronii sau cavitati dentare
  • durere suportabila strict provocata de alimente sau bauturi reci, dulci, si care inceteaza odata cu indepartarea stimulului
  • papila interdentara iritata (zona gingivala interdentara sangeranda), care poate fi un indiciu pentru prezenta cariilor interdentare
  • scamosarea atei interdentare in cazul prezentei unei carii interdentare

Se poate preveni?

Desi afecteaza anual milioane de oameni, caria poate fi usor prevenita prin masuri simple:

  • Igiena dentara corecta: periaj dentar de 2 ori pe zi, folosind o tehnica corecta, pasta de dinti si apa de gura cu fluor, folosirea atei dentare, a periutelor interdentare
  • Alimentatie echilibrata (evitati excesul de zaharuri , sucuri acidulate dulci,  si mai ales reduceti frecventa consumului lor pe parcursul zilei)
  • Controale regulate si igienizare profesionala insotita de fluorizare (dependent de situatie)
  • Sigilarea suprafetelor dentare a dintilor posteriori (in special pentru prevenirea cariei molarilor definitive la copii imediat dupa eruptie)

Tratamentul modern al cariei dentare

Odata instalata, evolutia cariei dentare nu mai poate fi oprita decat prin tratament propriu-zis, constand in indepartarea substantei cariate si obturarea cavitatii rezultate cu materiale speciale care refac dintele din punct de vedere estetic si functional. Pentru un confort sporit al pacientului, aceasta manopera se va efectua sub anestezie locala.

Netratata, caria va duce la afectarea pulpei dentare (‘inflamatia nervului dentar’), cu crize dureroase tipice. In acest caz, pe langa restaurarea dintelui, fiind necesar si tratamentul endodontic.

Filozofia noastra este de avea o atitudine cat mai conservatoare in abordarea tratamentului cariei dentare, incercand sa pastram cat mai mult din substanta dentara sanatoasa.

Primul pas in acest demers este facut prin diagnosticarea precoce a leziunilor incipiente.

Un rol important il joaca mijloacele de magnificare (lupa si microscop), cu ajutorul carora se pot detecta leziuni abia constituite de dimensiuni foarte mici, greu observabile cu ochiul liber.

Un alt examen obligatoriu il constituie radiografiile, un rol important revenind radiografiilor bite-wing ce surprind cu acuratete cariile incipiente interdentare, care de multe ori pot fi foarte greu de detectat prin examen clinic.

In trecut se foloseau materiale dentare care pe langa faptul ca nu ofereau o estetica satisfacatoare (vezi obturatiile gri-argintii din amalgam de argint), mai  necesitau si crearea unor retentii mecanice in dinte, ceea ce presupunea indepartarea suplimentara de tesut dentar sanatos pentru retentionarea obturatiei. Din pacate, sacrificiul biologic era important.

Aparitia tehnicii adezive de obturare a reprezentat o adevarata revolutie in stomatologie. Este vorba despre materialele compozite, cunoscute sub denumirea de obturatii fizionomice (de culoarea dintelui), care stabilesc o legatura chimica cu substanta dura dentara prin utilizarea unor adezivi speciali. Aceasta proprietate permite realizarea unor preparatii dentare minim-invazive, constand in indepartarea stricta a substantei dentare cariate cu ajutorul unor freze miniaturale . Mijloacele de magnificare (lupa, microscop) cresc considerabil calitatea manoperei.

Deoarece tehnica de obturare adeziva persupune existenta unui camp de lucru uscat, medicul va opta pentru aplicarea digii dentare, o folie izolatoare din latex fixate pe dinti cu ajutorul unor cleme speciale. Astfel se reduce la minim posibilitatea contaminarii cu saliva. Acest lucru permite obtinerea  unei adeziuni perfecte intre dinte si materialul de obturatie crescand rata de suces pe termen lung a restaurarii dentare si implicit a duratei de viata a  dintelui  pe arcada.

In cazul distructiilor carioase extinse, din motive de rezistenta,se recomanda refacerea conturului coronar prin cimentarea adeziva a unor restaurari dentare indirecte, realizate in laboratorul de tehnica dentara sau in cabinet prin sistem CEREC 3D (tehnologie CAD/CAM):

  • inlay: reprezinta o piesa protetica ceramica de forma unei obturatii realizata pe un model de lucru in afara cavitatii bucale si care va fi cimentata pe dinte
  • coroana: este un invelis rigid (metalo-ceramic sau integral ceramic) care imbraca dintele si care va fi cimentat adeziv pe acesta, conferindu-i o mai mare stabilitate si rezistenta la fractura.