Ne gasesti la: +40-757327410
+40-368409448

str. Dr. Ioan Senchea nr. 134, Zarnesti Vezi hartaPuteti achita cu cardul   Pedodontia

este ramura medicinii care se ocupa cu ingrijirea si tratarea dintilor la copii.

Profilaxia la copii

Educarea copiilor incepe cu educarea parintilor!!!

Trebuie sa stiti, ca odata cu intrarea in contact cu parintii, cavitatea bucala a noilor nascuti va fi colonizata cu microbi, aceeasi microbi cu potential cariogen pe care ii intalnim la adulti. 

Educarea sanatatii orale a micutilor incepe inca din primele zile de viata prin constientzarea mamelor asupra importantei alaptarii la san, nu doar datorita anticorpilor continuti in laptele matern, ci si datorita actiunii benefice asupra dezvoltarii aparatului dento-maxilar pe care il produce suptul. Incercati de asemeni sa nu obisnuiti copilul cu lichide indulcite (ceai, lapte, etc). Pe de o parte incepeti o educatie solida in ceeea ce priveste o viitoare alimentatie sanatoasa, evitand mai tarziu aparitia obezitatii sau a diabetului. Pe de alta parte, odata cu aparitia primilor dinti de lapte, trebuie  sa aveti mare atentie la durata contactului alimentelor indulcite si lipicioase cu suprafetele dentare. Evitati cat mai mult administrarea alimentelor indulcite (zahar, miere) si in special nu obisnuiti copilul sa adoarma stimulat fiind de suptul unor lichide indulcite care vor stagna apoi ore in sir pe suprafetele dentare. Tineti cont ca in timpul somnului secretia salivara este diminuata, iar aceste lichide nu vor fi diluate atat de repede ca in momentele in care copilul este treaz.

Igiena dentara trebuie sa inceapa odata cu aparitia primilor dinti temporari, iar in acest sens puteti sa va lasati sfatuiti de medical stomatolog in legatura cu masurile  de igiena corespunzatoare.

Este bine sa familiarizati copiii inca de timpuriu cu vizitele la medicul stomatolog, care va incerca prin joaca sa-l deprinda cu tehica de periaj corespunzatoare varstei lui, ii va putea castiga increderea si-l va putea astfel monitoriza corespunzator. Cu toate acestea, rolul principal in educarea sanatatii orale a copilului mic revine in cea mai mare parte parintilor, deoarece igiena efectuata regulat si constiincios acasa (sub atenta supraveghere si indrumare a parintelui) ii va crea  deprinderi sanatoase pentru toata viata. Nu uitati de asemeni sa-I deprindeti inca de mic cu obiceiuri alimentare sanatoase atat pentru sanatatea dentara cat si pentru cea generala. Sa nu uitam proverbul ‘One apple a day keeps the doctor away!’(‘Un mar pe zi  tine doctorul la distanta’).

Sigilarea dintilor temporari si definitivi

In cazul copiilor, in special in dentitia definitiva (dar uneori si in cea temporara), se recurge la masuri de prevenire a aparitiei cariei dentare la nivelul suprafetelor masticatorii ale molarilor prin asa numita sigilare.

Primii dinti definitivi apar la copil in jurul varstei de 6 ani. Astfel, odata cu cresterea maxilarelor, veti observa ca dupa ultimii dinti de lapte vor erupe primii molari definitivi, asa numitii molari de 6 ani, care din nefericire nu sunt inca perfect mineralizati, procesul continuind si dupa aparitia lor in gura. Aceasta este o perioada destul de delicata in care in special suprafata masticatorie caracterizata prin prezenta de santuri si fosete retentive, poate fi usor afectata de procesul carios. Aici un rol important il joaca si obiceiurile alimentare ale copilului (de fapt ale parintilor), precum si igiena individuala.

Pentru a putea proteja aceste zone delicate, imediat dupa eruptia coroanelor dentare se indica sigilarea santurilor si fosetelor prin aplicarea unui material compozit fluid care adera chimic de dinte, fara a necesita nici un alt fel de interventie mecanica la nivelul smaltului.

Terapia poate fi aplicata si in cazul celorlalti molari care vor erupe la cca 12 ani, in special in cazurile cu risc mare de carie. Desigur, in cazul  constatarii unui risc mare de carioactivitate, se recomanda aplicarea unor substante topice capabile sa protejeze smaltul dentar.