Ne gasesti la: +40-757327410
+40-368409448

str. Dr. Ioan Senchea nr. 134, Zarnesti Vezi hartaPuteti achita cu cardul   Este mai usor sa previi decat sa tratezi!

Desi cu totii cunoastem foarte bine acest lucru, putini il facem cu consecventa. Preventia individuala prin banala igiena orala la domiciliu este cruciala pentru sanatatea orala a fiecarui individ si totodata cea mai ieftina si la indemana metoda. Din experienta am constatat ca din pacate foarte putini pacienti sunt constanti si rigurosi in acest sens, fie neglijand, fie aplicand o tehnica incorecta de periaj. Acest lucru duce la aparitia inerenta a placii bacteriene* si consecutiv a cariilor dentare si a tartrului dentar  cu tot cortegiul de probleme: leziuni si coloratii dentare inestetice, dureri dentare, sangerari gingivale, , etc

Un rol important il au controalele periodice la 6 luni, in cadrul carora medicul stomatolog poate constata necesitatea efectuarii igienei profesionale sau poate depista leziuni dentare incipiente, care surprinse prematur pot beneficia de tratamente minim invazive cat mai biologice.

*Placa bacteriana este un depozit moale alb-galbui format pe suprafata dentara din alimente si microbi, care se indeparteaza in mod normal prin periajul dentar zilnic. Neindepartat, duce pe de o parte la atacul acid al suprafetelor de smalt cu instalarea proceselor carioase, iar pe de alta parte se va transforma intr-o substanta dura maronie, cunoscuta sub numele de tartru dentar (piatra dentara), care se localizeaza atat deasupra gingiei  (vizibil), cat si subgingival (mult mai periculos).

Tartrul dentar reprezinta o amenintare pentru sanatatea gingiilor si a structurilor ce sustin dintele provocand procese inflamatorii (gingivita), sesizate de pacienti datorita umflarii, modificarii de culoare (rosu-violet), a sangerarilor gingivale, si nu in ultimul rand a durerilor sau chiar a abceselor (puroi) la acest nivel. Rata de formare si de depunere a tartrului dentar variaza individual de la caz la caz in functie de concentratia salivei in saruri minerale, de varsta, medicatie asociata altor afectiuni, etc

Igiena profesionala presupune:

  • detartraj supra- si subgingival (ultrasonic si manual)
  • curatarea suprafetelor dentare prin ‘sablare’ cu un jet de apa-aer si bicarbonate de sodiu (Air-Flow/Prophy-Jet)
  • periaj profesional (lustruirea finala a suprafetelor dentare)

De asemenea, veti primi consilierea nutritionala pentru controlul afectiunilor dentare, precum si instructiuni individuale pentru utilizarea unor periute sau paste de dinti , dar si pentru efectuarea/ imbunatatirea tehnicii de periaj zilnice. In functie de necesitate (boala parodontala, tratament implanto-protetic, tratament ortodontic), veti fi instruiti in legatura cu utilizarea unor mijloace auxiliare de igienizare: periute interdentare, fir interdentar (flossing), ape de gura speciale(fluor, clorhexidina, etc).

In cazul unei carioactivitati ridicate se recomanda fluorizari topice periodice efectuate dupa igienizarea profesionala.